Woensdag 22 oktober: Wereldstotterdag

Stotteren verkleint carrièrekansen aanzienlijk

21 OKTOBER 2014, AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Samenvatting
In het kader van Wereldstotterdag vraagt het Del Ferro instituut aandacht voor de problemen die stotteraars ondervinden in hun carrière. Talentvolle medewerkers komen al gauw in aanmerking voor door de werkgever gefinancierde opleidingen zoals vervolgstudies. Nu het Nederlandse bedrijfsleven uit de recessie lijkt op te krabbelen ziet Del Ferro, het in vloeiend spreken en presenteren gespecialiseerde internationale instituut in Amsterdam, het aantal zakelijke cursisten toenemen. Met name stotterende cliënten die hun carrière een nieuwe stimulans willen geven melden zich vaak na de zomervakanties aan. Klaarblijkelijk zet vrije tijd en intensiever contact met partners, familie en vrienden gedurende vakanties hen aan om na te denken over hun carrièreperspectieven. Del Ferro ziet een toename van het aantal werkgevers dat bereid is het cursusgeld van hun medewerkers geheel of gedeeltelijk te vergoeden en zo hun bijdrage te leveren aan een beter carrièreperspectief van de werknemer.

Een stotteraar aan de top is een uitzondering
Een veelgehoorde klachten van stotteraars is dat anderen voor hen – goedbedoeld - de zin afmaken terwijl deze juist anders was bedoeld. Ook kunnen stotteraars vaak niet optimaal reageren op een vraag of opmerking, gewoonweg uit angst niet uit hun woorden te komen. In het bedrijfsleven zijn er dan ook maar weinig stotteraars die carrière maken. Het voeren van verkoopgesprekken, onderhandelingen en andere discussies vereist nu eenmaal snel en adequaat handelen met de juiste bewoordingen. Stotteraars en diegenen die moeite hebben met vloeiend spreken hebben in hun sociale leven en zeker in het bedrijfsleven een vermeende, niet in te halen achterstand ten opzichte van diegenen die wel ongehinderd vloeiend spreken.

Stotteren géén hersenafwijking maar te corrigeren werking van middenrifspier
Op stotteren of niet vloeiend kunnen spreken lag vroeger een taboe. Men werd niet voor ‘vol’ aangezien en zelfs aan verstandelijke vermogens werd eind vorige eeuw nog getwijfeld. Logopedisten waren ervan overtuigd dat een hersenafwijking het stotteren veroorzaakte en dat stotteraars met hun handicap zouden moeten blijven leven. Helaas is het merendeel van de medisch specialisten en logopedisten deze mening vandaag de dag nog steeds toegedaan.

Del Ferro Instituut
De in Nederland woonachtige Amerikaanse operazanger Len Del Ferro ontdekte in 1978 dat de middenrifspier stotteren veroorzaakt en ontwikkelde vervolgens zijn eigen methode die tot op vandaag wereldwijd wordt erkend als de enige methode die wél definitief een einde kan maken aan stotteren. Inmiddels heeft zijn Nederlandse Del Ferro Instituut duizenden cursisten uit de hele wereld getraind in het beheersen van de middenrifspier waarmee, in combinatie met een speciale ademhalingstechniek en zelfdiscipline, het stotteren volledig kan worden verholpen en vloeiend spreken volstrekt natuurlijk verloopt. Deze methode van Amsterdamse bodem trekt inmiddels zoveel internationale aandacht dat naast de vestiging in Duitsland de opening van vestigingen in andere landen wordt overwogen.

Van twintig jaar logopedie zonder resultaat naar stottervrij leven binnen tien dagen
Stotteren veroorzaakt niet alleen psychische problemen doordat de omgeving de stotteraar – veelal onbewust – in een sociaal isolement drijft, ook het zelfbeeld dat de stotteraar door de loop der jaren opbouwt maakt het leven er niet gemakkelijker op. Zeker als logopedisten en medisch specialisten verkondigen dat men met de handicap moet leren omgaan. Del Ferro traint cursisten uit de hele wereld en ziet dat ook het internationale bedrijfsleven de weg naar haar Amsterdamse instituut heeft gevonden. Ingrid Del Ferro noemt het hartverscheurend dat zoveel stotteraars hun talenten niet kunnen benutten doordat hen wordt aangepraat dat de handicap blijvend is en slechts iets verminderd kan worden. Del Ferro: ‘Het is gewoonweg beschamend te horen dat deze mensen de kansen op een volwaardig leven, op geluk en uiteraard alle carrièrekansen wordt ontnomen. Wij krijgen geregeld cursisten die tientallen jaren onder behandeling van een logopedist staan en die bij ons na een cursus van 5 dagen volledig stottervrij zijn. Kunt u zich voorstellen welke emoties dan vrijkomen? Niet alleen bij de cursist maar ook bij hun directe omgeving zoals gezin en collega’s.’ Del Ferro ziet de cursisten een nieuw leven starten waarin ze sociaal vrij worden, activiteiten ondernemen die ze voorheen niet voor mogelijk hielden en volop carrière maken.

Onderstaand laten wij u graag kennis nemen van citaten uit reacties van personen die een anti-stotter cursus hebben gevolgd bij Del Ferro:


Citaten
"Marc stottert niet meer!!!! - Wat een rijkdom, wat een groot kado. Marc is vorige week uit de C1 selectie van hockey gegooid. Heel pittig voor hem want hij is een fanatiek en getalenteerd hockeyer. Tranen met tuiten heeft hij gehuild. De volgende ochtend maakte hij een prachtige opmerking waaruit blijkt hoe diep het stotteren zit/zat: ‘mam, liever een niet stotterende C2'er dan een stotterende C1' er.’ Ik zei laatst tegen een vriendin: ‘voor mij als moeder voelt het alsof ze bij Del Ferro de lammen leren lopen. Eeuwig dankbaar!"
"‘Van het nut van een logopedist was ik inmiddels niet meer overtuigd en ik was op zoek naar een methode die wél echt hielp. Nu kan ik me niet meer voor stellen hoe het moet zijn om niet meteen te kunnen zeggen wat je denkt. Ik ben inmiddels al aardig wat jaren in de burgerluchtvaart werkzaam als verkeersvlieger en dan is stotteren iets wat geen optie is. Een snelle maar vooral duidelijke communicatie met de bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding, zeker op drukke velden, is geen optie maar een must. Mede dankzij het Del Ferro instituut is mijn droom om vlieger te worden uitgekomen.’"
"Voor mijn werk voer ik veel gesprekken en geef ik veel presentaties in het land. Dat is iets wat ik mij toen nooit had kunnen voorstellen. Jullie hebben voor mij echt een hoop mogelijk gemaakt."
"Het mooiste blijf ik vinden dat ik hele groepen toespreek zonder angst. Ik denk er gewoon niet eens meer over na en dat is voor mij nog steeds één van de mooiste overwinningen."
"Alles gaat erop vooruit. Mijn zelfvertrouwen, daadkracht, concentratie, mijn eigen zaak is enorm gegroeid door de goede verkoopgesprekken, enz.. Je verandert levens van mensen."
"Het was een absolute SHOCK toen ik al in de 1e middag (gecontroleerd) vloeiend kon spreken. Ik kan mezelf echt wat aandoen dat er gewoon al die tijd een methode was die mij bij een simpel contact met mijn ribben, vloeiend kon laten spreken."
"Ik vertelde dat ik voor het eerst een grote lezing ging geven voor 150 onbekende professionals. Deze lezing is dinsdag geweest, en ik verbaasde mij erover dat ik niet eens nagedacht heb over dat ik wel eens kon stotteren. Omdat spreken nu zo vloeiend gaat is, is het geen deel meer van mijn leven. Ik was meer gespannen of mijn verhaal wel goed genoeg was voor de toehoorders... Na de lezing heb ik zoveel positieve reacties gehad over mijn goede verhaal… Deze spanning ook weer overwonnen."
"Intussen ben ik bijna het gestotter vergeten en denk ik soms nog als ik mezelf of iemand anders hoor happeren: wat een ander leven zou dat zijn geweest als ik er niet iets aan had gedaan. Het is geen deel meer van mijn leven, en had het eigenlijk ook nooit zolang hoeven zijn."
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Del Ferro

De Del Ferro methode is ontwikkeld door Len Del Ferro in 1978. Zijn methode, waarbij de middenrifspier centraal staat, helpt je om stotteren definitief te overwinnen. In groepsverband, met aandacht voor elke cursist, leer je zelf de unieke techniek toepassen, onder begeleiding van ons bevlogen docententeam. Naast de ademhalingstechniek van Del Ferro, waar de middenrifspier getraind wordt, krijg je ook een mentale training waardoor je al snel steviger in je schoenen staat en beter in je vel zit.